Land en cultuur

costa rica mapHet land ‘Costa Rica’
Costa Rica (officieel Republica de Costa Rica) ligt in Midden Amerika, met aangrenzende landen Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. De oppervlakte van het land is ongeveer 1.4 keer zo groot als die van Nederland. Om u een idee te geven van de afmetingen, het land is ongeveer 145 km breed en 290 km lang. Costa Rica wordt begrenst in het westen door de Stille of Grote Oceaan en in het oosten door de Caribische zee.

Costa Rica heeft ongeveer 4 miljoen inwoners. De hoofdstad San Jose ligt in het midden van het land, hier is de meeste economische activiteit en woont ongeveer een derde van de bevolking. De bergketens Cordillera de Talamanca en Guanacasta lopen door het midden van het land. Door de verschillende hoogten is er ook een grote verscheidenheid aan landschappen, elk met een eigen klimaat en een unieke dieren- en plantenwereld.

De bevolkingticos and ticas
De inwoners  van Costa Rica zijn overwegend ‘latinos’  of wel latijn-amerikaans. In de omgangstaal worden de mannen doorgaans ‘Ticos’ en de vrouwen ‘Ticas’ genoemd. De oorspronkelijke bevolking van het land bestond uit inheemse indiaanse stammen. Door de Spaanse koloniale emigratie en de komst van andere europeanen is 95% van de moderne bevolking van gemengde afkomst.

Costa Rica staat bekend als een vreedzaam land en dit zult u ervaren in de bijzondere vriendelijkheid en de glimlach van de ticos en ticas. Costa Rica houden van het goede leven in hun land, ook wel  ‘Pura Vida’ genoemd . In de meeste plaatsen worden de  Costa Ricaanse levensstijl en tradities volop in ere gehouden. Op het lokale dorpsplein vinden het hele jaar door verschillende culturele evenementen plaats.

montague_dawson_b1522_the_pirates_cove_wafer_bay_cocos_island_wm.jpgHistorie
De naam Costa Rica, wat letterlijk ‘Rijke kust’ betekent is afkomstig van de Spaanse koloniste die in het nieuw ontdekte land (16de eeuw) veel goud en andere rijkdommen dachten te vinden. Voor het koloniale tijdperk  stond het grootste deel gebied onder invloed van de indiaanse Chibchacultuur. Het land heeft na de koloniale periode tijdelijk deel uitgemaakt van het Mexicaanse rijke en een federatie van midden amerikaanse staten. In 1899 vonden voor het eerst democratische verkiezingen plaats.

Na afloop van een korte burgeroorlog schafte Costa Rica zijn leger in 1949 af en stelde ook een nieuwe grondwet op. Sindsdien is Costa Rica gevrijwaard gebleven van het geweld dat veel van zijn buurlanden heeft geteisterd. Het is een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika geworden en staat daarom ook wel bekend als “het Zwitserland van Centraal-Amerika”. De afgelopen decennia heeft Costa Rica doorlopend maatregelen getroffen om de natuur en het milieu te beschermen.

climateKlimaat
Costa Rica ligt in de tropen, waarbij de temperatuur door het jaar heen maar weinig varieert. Er zijn twee seizoenen, het droge seizoen dat van november tot en met april loopt en het natte dat met onze zomer samenvalt. Het regent dan vaak, maar die regen valt in hevige buien die in de regel niet lang duren.
De temperatuur in het centrale bergland, waar ook de hoofdstad ligt, is overdag rond de 25 graden en ‘s nachts een graad of 15. In de lager gelegen kustgebieden is het nog wat warmer. Onze  ‘winter’ geeft ook in Costa Rica  iets lagere temperaturen.