Veelgestelde vragen

Taal en cultuur

Welke taal wordt er gesproken in Costa Rica?
In Costa Rica wordt voornamelijk de spaanse taal gesproken. Dit heeft zijn oorsprong in het koloniale verleden van het land. Mede door het goede onderwijssysteem wordt nu ook door veel mensen het engels gesproken. Ticos zijn doorgaans erg vriendelijk en zullen u graag de weg wijzen of andere gewenste informatie geven. In Puerto Limon en omgeving aan de westkust wordt op de meeste plaatsen engels gesproken.

Is de cultuur erg verschillend met Nederland?
Dat valt mee. Costa Rica is een modern land waar tegenwoordig veel toeristen komen. Ook heeft het land zich ingesteld op de amerikaanse en europese immigranten. In de meeste steden vind u grote winkelcentra en op de toeristische locaties zult u ongetwijfeld fastfood restaurants tegenkomen. Wilt u genieten van het authentieke Costa Rica, dan is het verkennen van de dorpen via de secundaire wegen beslist aan te raden.

Geld en bankzaken

Wat is de munteenheid van het land?
De Colon (CRC= Costa Rica Colon) is de nationale munteenheid van Costa Rica. Een US dollar bedraagt ongeveer 500 Colon. In veel gevallen kan er in Costa Rica ook met US dollars worden betaald, het is de (niet officiele) tweede munteenheid van het land. Op het internet kunt u eenvoudig de actuele wisselkoersen opvragen, bijvoorbeeld op www.xe.com

Kan in Costa Rica geld worden opgenomen uit een bankautomaat?
Ja, geld pinnen is Costa Rica is net zo eenvoudig als in Nederland. Er zijn bankautomaten van verschillende banken, meestal vindt u ze in het centrum of in de winkelcentra. Iedere bankautomaat heeft logos welke  overeen moeten komen met die uw bankpas. Aan opnames kunnen kosten verbonden zijn, deze verschillen per bank. Voor de keuzemenus kan de engelse taal worden gekozen. Uw eigen bank kan uw informeren over de dagelijkse opnamelimiet.  Informeer ook voor vertrek of uw pas wel of niet geblokkeerd is voor buitenlandopnames.

Hoe regel ik overige bankzaken in Costa Rica?
Indien uw eigen Nederlandse rekening de mogelijkheid heeft tot internetbankieren, kunt u eenvoudig al uw bankzaken vanuit Costa Rica beheren. Vergeet in dat geval niet de toegangscodes of het electronische code-apparaat mee te nemen. Mocht u toch een Costa Ricaanse bank nodig hebben (bijv. geldwisselen), de meeste banken zijn open van ma t/m vrij van 8 of 9 tot 15 of 16 uur. Enkele banken zijn ook op zaterdagmorgen geopend.

Zijn de winkels in Costa Rica op vaste tijden open?
Nee, winkels hebben meer vrijheid dan in Nederland en er zijn geen vaste openingstijden. Veel winkels gaan pas later in de ochtend open, maar blijven dan wel geopend tot 9 uur of later in de avond. In de avond is het meestal gezellig druk in in de winkelstraten. Met uitzondering van de supermarkten en restaurants zijn in de meeste plaatsen de winkels op zondag gesloten.

Vervoer en verkeer

Is zelf autorijden makkelijk in Costa Rica?
Met een Nederlands rijbewijs kunt makkelijk autorijden in Costa Rica. Voor de geldigheid van uw rijbewijs is het verstandig ook een internationaal rijbewijs (ANWB) mee te nemen. Er wordt rechts gereden. Verkeer op doorgaande wegen en rotondes heeft normaalgesproken voorrang. In Costa Rica kunt u beter defensief rijden en anticiperen op mogelijke fouten van andere weggebruikers. Ook zijn er minder verkeersborden, zodat u de verkeerssituatie vaak zelf moet inschatten.

Waar kan ik zelf een auto huren?
Een auto huren kunt u het makkelijkst doen op een luchthaven. De meeste verhuurbedrijven geven aanzienlijke kortingen bij het huren voor meerdere weken. Informeer altijd naar kortingen, bijvoorbeeld vliegmaatschappij korting.  Blijft u op de normale verharde wegen dan is een gewone personenauto voldoende. Voor onverharde wegen of bergachtig terrein is het huren van een robustere vierwiel-aangedreven auto aan te raden.

Is het makkelijk in Costa Rica de weg te vinden?
De weg vinden is niet altijd eenvoudig, de wegbewijzering in Costa Rica is niet zo uitgebreid zoals in Nederland. Vaak vindt u alleen wegwijzers bij belangrijke kruisingen of knooppunten van belangrijke wegen. Een goede routekaart in de auto is daarom een goede investering. Deze kunt u het beste kopen bij een tankstation langs de snelweg of bij een grotere boekhandel.

Bestaat er een GPS navigatiesysteem voor Costa Rica? 
Ja, er bestaat een GPS ontvanger (merk Garmin) voor Costa Rica, die u kunt huren bij uw autoverhuurbedrijf. In Costa Rica is het niet mogelijk te navigeren op straat en huisnummer. Wel kunt u een kruising van wegen of een herkenningpunt (bijv. kerk) invoeren, in dat geval brengt het navigatiesysteem u dichtbij uw bestemming. Wanneer uw mobiele telefoon voorzien is van GPS en navigatiesoftware kunt u eenvoudig de wegenkaart van Costa Rica gratis downloaden (bijv. met de applicatie Mapfactor Navigator Free).

Welzijn en veiligheid

Is Costa Rica is geschikt om met kinderen naartoe te gaan?

Voor een rondreis met kinderen is Costa Rica zeker geschikt.  Het is er relatief veilig en schoon, er zijn veel dieren te spotten en fraaie stranden en een overweldigende natuur zijn overal aanwezig. Aparte kinderattracties zijn er niet veel, maar een reis door Costa Rica is op zich een veilig en spannend avontuur met kleine en grote kinderen. Speur naar apen, toekans en neusbeertjes of ga surfen of snorkelen boven de mooiste koraalriffen.

Hoe is het met de veiligheid in het land?

Over het algemeen kunnen we stellen dat Costa Rica een rustig en veilig land is. Zoals in ieder land kunnen er ongewenste situaties voorkomen, zoals bijvoorbeeld diefstal. Dit kunt u eenvoudig voorkomen, laat bijv. geen waardevolle eigendommen in de auto liggen, zorg dat uw woning goed afgesloten en let altijd goed op uw persoonlijke eigendommen . Mocht er toch wat gebeuren, dan kunt u aangifte doen bij de plaatselijke politie. Zorg voor een goede reisverzekering, hiermee dekt u de verdere ongemakken.

Medische zorg

Hoe is de medische zorg in Costa Rica?

De medische zorg staat in Costa Rica op een vrij hoog peil. Informeer voor vertrek bij uw verzekering naar de buitenlanddekking. Heeft u een basisverzekering, zorg dan voor een goede reisverzekering waarin ook de buitenlandse ziektekosten gedekt worden. Houd er rekening mee dat u contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van ziekenhuisopname of medisch-specialistische zorg, kunt u dit het beste direkt melden bij uw ziektekosten- en reisverzekeringsmaatschappij.

Electriciteit

Kan ik mijn eigen electronische apparaten gebruiken?
In Costa Rica is het electriciteitsnetwerk verschillend dan in Nederland, namelijk 115V/60Hz. Ook zijn de stopcontacten anders. Apparaten welke gebruik maken van een transformator of lader (bijv.laptop of telefoon) kunt u meestal zonder problemen met een verloopstekker aansluiten, kijk hiervoor op het label van de lader. Vermogens apparaten (bijv. scheerapparaten, haarfohns) kunt u niet zomaar gebruiken. Het betreffende apparaat zal snel defect raken, tenzij u een aparte electronische omvormer gebruikt.

Bellen en internet

Kan ik mijn eigen mobiele telefoon ook in Costa Rica gebruiken?
Uw moderne mobiele telefoon kunt u ook in Costa Rica gebruiken. Er zijn verschillende aanbieders van GSM netwerken die een overeenkomst hebben met de Nederlandse telecom aanbieders. De kosten om te bellen naar Nederland of in Costa Rica gebeld te worden kunt eenvoudig opvragen op de internetsite van uw eigen aanbieder. Mocht uw telefoon gebruik maken van een GSM netwerk buiten de overeenkomst, dan moet u rekening houden met hoge ‘roaming’ tarieven.

Hoe kan ik het beste lokaal in Costa Rica bellen?
Voor lokale gesprekken kunt u het beste gebruik maken van een (publieke) vaste telefoon of een mobiele telefoon met lokale pre-paid simkaart. Deze simkaart kunt u kopen bij aankomst op de luchthaven of in een winkel van de GSM aanbieder. De SIM-kaart wordt alleen verstrekt na geldige legitimatie en na installatie kunt u deze direkt in uw eigen telefoon gebruiken. Veel mensen gebruiken voor lokaal bellen een eenvoudige tweede mobiele telefoon.

Wat zijn de toegangsnummers voor bellen naar en vanuit Costa Rica?
Voor bellen vanuit Nederland naar Costa Rica gebruikt u het 00 506 gevolgd door het gewenste abonneernummer. Er bestaan in CR geen regionale netnummers. Voor het bellen naar Nederland gebruikt u 0031, gevolgd door het mobiele nummer (zonder 0) of netnummer (zonder 0) plus abonneenummer. Met een internet verbinding en bijv. een Skype account kunt u tegen betaling naar de meeste landen bellen, zowel naar vaste als mobiele nummers.

Is breedband internet overal in Costa Rica beschikbaar?
Costa Rica heeft de laatse jaren veel in de telecommunicatie geinvesteerd, op de meeste locaties is tegenwoordig breedband internet beschikbaar. Veel woningen zijn aangesloten, maar de snelheid per verbinding kan enigszins varieren. In dorpskernen en stads- en winkelcentra en op toerische locaties vindt u meestal wel een internetcafe. In de afgelegen gebieden, bergen en in de regenwouden zult u het tijdelijk zonder internetverbinding moeten doen, tenzij u uw mobiele verbinding hiervoor gebruikt.