Natuur en nationale parken

Natuur in Costa Rica
costa-rica-national-parks3Ondanks dat Costa Rica een relatief klein land is, heeft het een unieke biodiversiteit. Het land huisvest namelijk 5% van alle planten- en diersoorten in de wereld. In Costa Rica is men daar heel goed van bewust en inmiddels is 25 procent van het land uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Costa Rica neemt hiermee een voorbeeldpositie in, het land is dan ook een populaire bestemming voor het groeiende eco-toerisme.

Er zijn in totaal 26 nationale parken, elk met elk een eigen unieke flora en fauna. Veel van deze parken kunt u zelfstandig bezoeken. Om de natuur niet teveel te storen zijn sommige parken alleen op vaste dagen open en kunt uw deelnemen aan een rondleiding met gids. De meeste parken zijn met een gewone auto via verharde wegen goed bereikbaar. In de regentijd kunnen soms delen van een park alleen te bereiken zijn met een 4×4 aangedreven auto.

De regenwouden
rainforest observation postCosta Rica heeft verschillende soorten tropische regenwouden, er zijn vochtige nevelwouden maar ook meer drogere wouden. De tropische warmte zorg hierbij voor uitbundige groei en een grote verscheidenheid aan leven. Bij een wandeling in het regenwoud zult u niet direkt veel dieren zien, velen hebben inmiddels verscholen. Een lokale gids kan u de unieke dieren en planten laten zien en verrasende feiten over het regenwoud vertellen. Er is een ook unieke wereld in de boomtop laag  die u ook vanuit een observatiepost kunt ontdekken.

Ook is het een bijzondere ervaring om het regenwoud vanaf het water te ontdekken. Hierbij kunt u veel kleurrijke vogelsoorten, vissen en zelfs kaaimannen te zien krijgen.

De Fauna
De dierenwereld van Costa Rica is uniek als het gaat om het aantal soorten. Onderzoekers telden 848 vogelsoorten, 237 verschillende zoogdieren, 361 soorten amfibieën en reptielen. In de rivieren en meren zijn 130 vissoorten aangetroffen. Zo komt tien procent van alle vlinders op aarde in Costa Rica voor. Elk dier heeft zijn eigen leefgebied en zich gespecialiseerd in het vinden van voedsel en manier van overleven. Veel dieren hebben felle kleuren, wat meestal aangeeft dat zij giftig zijn. Andere dieren gebruiken een schutkleur om niet te worden gezien.

De Flora
flora costa ricaOok de plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen meer dan 9.000 verschillende plantensoorten voor er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Klimaat, bodemgesteldheid en hoogte zorgen voor deze grote diversiteit. Zo groeien er 800 varensoorten, 30 heliconiasoorten en maar liefst 1400 orchideeënsoorten. De nationale bloem van Costa Rica is een dieproze orchidee, de Guaria Morada.

In Costa Rica is er een toenemende vraag naar grondgebied voor nieuwe plantages, met name voor de cultivatie van ananas, bananen of palmolie. Omdat veel planten zeer zeldzaam zijn en maar op een enkele plaats voorkomen, moeten deze soorten noodzakelijk worden beschermd.

Eco-systemen
hummingbird symbioseDat er zoveel verschillende dieren en planten in Costa Rica leven komt het grote aantal verschillende leefgebieden. Dieren en planten hebben in een eco-systeem elk een unieke functie en er bestaat een grote samenhang (symbiose) tussen alle aanwezige soorten. Veel dieren en planten zijn voor hun overleven direkt van elkaar afhankelijk.  Een voorbeeld van symbiose  is de kolibri die zich gespecialiseerd heeft in het vinden van nectar in bepaalde bloemsoorten, hierbij zorgt de kolibri voor de bestuiving van de boom of plant.

In Costa Rica bestaan veel verschillende eco-systemen, echter de unieke samenhang in een ecosystem maakt deze ook zeer kwetsbaar. Verdwijnt een bepaalde dier of plant, dan zullen de afhankelijke andere soorten al gauw volgen.